Hoe werkt pijn?

Hoe werkt pijn?

De officiële definitie van pijn is “Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.”

Dat pijn onplezierig is hoef ik je niet verder uit te leggen. Het woord ‘sensorisch’ roept misschien al meer vragen op. Dit heeft te maken dat je pijn ergens in het lichaam voelt. Met emotionele ervaring wordt bedoelt hoe je de pijn ervaart. Dit is vaak negatief maar kan soms ook positief zijn als je spierpijn heb na flink sporten. Het laatste stuk van de definitie is lastiger. Daarin staat dat je ook pijn kan ervaren als er geen directe schade aanwezig is. Daardoor is pijn soms ook onverklaarbaar. Hoe dit kan? Ik leg het je hieronder uit!

Simpel gezegd hebben we 3 soorten pijn, nociceptieve pijn, neuropatische pijn en centrale sensitisatie pijn. Ons Lichaam zit vol met zenuwen, welke zijn verbonden met het ruggenmerg en uiteindelijk het brein. Zenuwen zijn eigenlijk de voelsprieten van ons lichaam. Als je door je enkel gaat wordt via het zenuwstelsel een signaal naar je brein gestuurd. Je brein beslist of het signaal dreigend genoeg is en bepaald of je wel of geen pijn voelt. Het hele signaal tot je hersenen is dus nog geen pijn. Pijn voel je dus met je brein.

‘nociceptieve’ pijn wordt veroorzaakt door weefselschade en ontstaat door activering van nociceptoren(voelsprieten). Die een signaal naar het brein sturen.

‘Neuropatische’ pijn wordt veroorzaakt door beschadiging of functiestoornis van het zenuwstelsel.

Centrale sensitisatie(CS) blijft nog over, dit wordt ook wel chronische pijn, of langdurige pijn genoemd. Waar bij de andere 2 vormen schade aanwezig is dat bij chronische pijnklachten vaak niet het geval. CS Pijn wordt veroorzaakt door overgevoeligheid van het centrale zenuwstelsel(hersenen). Een niet pijnlijke prikkel kan als pijnlijk worden ervaren, inmiddels weten we dat er versterkende en remmende factoren zijn die pijn kunnen verergeren of juist minder laten worden. Aanhoudende stress, bewegingsangst, negatieve gedachten, langdurig medicatie gebruik en nog vele factoren kunnen voor een toename van pijn zorgen. Lichamelijk actief zijn, vertrouwen in het lichaam hebben, Positieve gedachten en nog vele andere factoren kunnen de pijn doen laten afnemen.

  • Overgevoeligheid van het centraal zenuwstelsel kun je ook opmerken doordat je gevoeliger bent voor fel licht, hard geluid, overgevoeligheid van de huid.
  • Klinkt dit bekend voor jou? Vaak krijg je bij de specialist te horen dat er niets te vinden is voor jouw aanhoudende pijnklachten. Er is geen medische oorzaak te vinden. Je voel je onbegrepen en gefrustreerd. Vaak gaan mensen ‘shoppen’ in het medische circuit om een verklaring te vinden voor de aanhoudende pijnklachten met teleurstellend resultaat. In veel gevallen gaat het om Centrale Sensitisatie pijn.
  • Centrale sensitisatie komt veel voor bij langdurige lage rugklachten, nek en schouderklachten, fibromyalgie, artrose en bij wisselende klachten verspreid door het lichaam.
  • Bij Pouw Fysiotherapie kijken we altijd welke pijnsoort bij jou aanwezig is en kunnen wij daar nog veel uitgebreider over vertellen als dat nodig is. Om zo de best mogelijke behandeling te kunnen geven aan jou.

Klinkt dit voor jouw bekend of wil je meer informatie? Bel of maak direct online een afspraak.

Maak direct online een afspraak

2021 - Zeno