Hoe voorkom je een hardloopblessure?

Pijn na een rondje rennen op jouw nieuwe hardloopschoenen? Geef het niet op, maar pas de training aan. De kans is namelijk groot dat je teveel van jouw lichaam vraagt, waardoor je blessures op kunt lopen. In deze blog leg ik je alles uit over de belastbaarheid van jouw lichaam. En nog belangrijker: hoe kan je een blessures door overbelasting voorkomen?

Herken vroege signalen en bouw rustig op 

De eerste signalen van overbelasting zijn stijfheid ná een activiteit of de volgende ochtend. Denk bijvoorbeeld aan een pijnlijke of stijve achillespees na een rondje hardlopen, deze stijfheid kan ook pas de volgende ochtend ontstaan. Het is belangrijk om de belasting langzaam op te bouwen, zodat spieren en pezen zich kunnen aanpassen. Door te trainen kun je de belastbaarheid van jouw lichaam rustig opbouwen en vergroten. Wanneer de belasting groter is dan wat je lichaam aankan, Is het lichaam niet instaat om zich aan te passen waardoor beschadiging aan het weefsel ontstaat en de belastbaarheid afneemt en kun je een blessure oplopen.

Neem voldoende rust: Niet teveel en vooral ook niet te weinig! 

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, geleidelijk opbouwen is erg belangrijk. Heb je last van stevige spierpijn of stijfheid? Dan is dat een signaal dat je veel van jouw lichaam hebt gevraagd. Het is belangrijk om tijdelijk de belasting te verlagen. Dit doe je door rust te nemen en even niet te sporten. Maar let wel op, door een te lange rustperiode neemt de belastbaarheid ook af. Bij stijfheid raad ik in de meeste gevallen aan om twee dagen rust te nemen (maak voor een persoonlijk advies een afspraak). Wat ik vaak zie is dat mensen na een blessure rust nemen, maar daarna toch weer te snel hard gaan trainen, waardoor een nieuwe overbelasting ontstaat.  

Mijn tips:

  1. Neem vroege signalen serieus. De eerste tekenen van overbelasting zijn stijfheid na een activiteit en/of de volgende ochtend. Pas je belasting aan! 
  2. De belasting wordt vaak opgebouwd op basis van je conditie, maar negeer je spieren, pezen en banden niet! Houd hier ook rekening mee om een blessures te voorkomen.
  3. Wees niet eigenwijs en denk dat kan wel en luister naar je lichaam! Herken de signalen. 
  4. Begin je met hardlopen? gebruik een app, zelf raad ik altijd Hardlopen met EVY aan!

Meer over sportblessures

 

2021 - Zeno