Chronische pijnklachten

Pijn is nooit leuk, maar pijn is minder erg wanneer je weet dat het snel weer over is. Helaas gaat sommige pijn voor je gevoel nooit weg. Ontdek met fysiotherapie hoe jij om kunt gaan met chronische pijn of hoe je de pijn zelfs kunt bestrijden.

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt. Vaak heeft iemand al van een specialist te horen gekregen dat er geen oorzaak te vinden is voor de pijn. In veel gevallen was er eerst wel een oorzaak, maar is de pijn een eigen leven gaan leiden. Op dat moment ervaar jij pijn, terwijl er niks echt mis is met je lichaam. Je hebt geen breuk of kneuzing, maar je hersenen blijven een sein van pijn geven. Het pijnsysteem in jouw hersenen staat dan te scherp afgesteld. Maar ook als er wel schade aan het lichaam is, bijvoorbeeld een versleten knie, kunnen jouw hersenen deze pijn erger maken dan het is.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de pijn aanblijft. Stress, vermoeidheid, angst of een eerdere ervaring met pijn kunnen jouw hersenen beïnvloeden. Als je bang bent, kan de pijn bijvoorbeeld erger worden. Ook als jij ervan overtuigd bent dat een beweging niet kan, zorgt dat er soms voor dat je het ook echt niet kunt.  

Chronische pijn is vaak een complex probleem en dus meer dan een wondje dat geneest. Er komen psychologische en sociale aspecten bij kijken.

Werkwijze

Chronische pijn is bij niemand hetzelfde. Daarom vraagt dit om een zeer persoonlijke aanpak. We gaan bij Pouw Fysiotherapie aan de slag in 3 fases:

  1. Intake
    Chronische pijn is complex en daarom is een goed eerste gesprek erg belangrijk. Jouw fysiotherapeut zal naar jouw verhaal luisteren en je vragen stellen. Ook zal hij je onderzoeken en vragen wanneer jij op welke plek pijn hebt. De fysiotherapeut kan ook vragen naar achtergrondinformatie en speciale aspecten uit jouw leven.
  2. Uitleg behandelplan
    Wanneer de fysiotherapeut genoeg weet, zal hij samen met jou een behandelplan opstellen. Hij legt uit wat hij denkt dat het probleem is en hoe jullie dit gaan aanpakken. Het gaat om jouw lichaam en jouw pijn. Jij bepaalt dus samen met de fysiotherapeut wat wel en wat niet kan.
  3. Aan de slag
    De behandeling van chronische pijn is vaak meer dan alleen wat oefeningen doen. Het gaat erom dat jij het vertrouwen in je lichaam terugkrijgt. Ook is het belangrijk dat jij altijd goed begrijpt wat er gebeurt en hoe de pijn werkt. Snappen waar de pijn vandaan komt, is een groot deel van de pijn verwerken. Ten slotte gaat de fysiotherapeut met jou de belastbaarheid van je lichaam vergroten. Dit doe je met behulp van oefeningen. Ook kan het zo zijn dat andere disciplines jou kunnen helpen, zoals diëtiek, psychologie of bekkenfysiotherapie.

Ik wil behandeld worden

Ook interessant

 

2021 - Zeno